
Question:  
 

Is a title insurance provider who accepts affiliated business from an affiliated person 
required to do core title services? 

 
Answer:  

 
    Extracted from:  11 NYCRR 35 – Insurance Regulation 206: 

 
Section 35.4 Insurance Law section 6409(d); affiliated business relationships; other 
prohibitions. 
 

F. A title insurance agent or title insurance corporation that accepts affiliated business 
from an affiliated person shall: 
 

(1) Function separately and independently from the affiliated person, including 
being staffed by its own employees, provided, however, that, to the extent 
permissible under RESPA, the employees of a law firm that is licensed as a 
title agent may also provide the title agent services; 
 

(2) Engage in all or substantially all of the core title services with respect to the 
affiliated business; 

 


