
Question:  
 

Is a title insurance provider allowed to pay a portion of the premium to an affiliated 
person?     
 

Answer:  
 

    Extracted from:  11 NYCRR 35 – Insurance Regulation 206: 
 

Section 35.4 Insurance Law section 6409(d); affiliated business relationships; other 
prohibitions. 
 

 
D. A title insurance agent or title insurance corporation shall not directly or indirectly 

provide compensation to an applicant for insurance or to any person acting as agent, 
representative, attorney, or employee of the owner, lessee, mortgagee, or the 
prospective owner, lessee, or mortgagee of the real property or any interest therein for 
which a title insurance policy is or may be issued, that refers title insurance business 
to the title insurance agent or title insurance corporation except that a title insurance 
agent or title insurance corporation may: 
 

(1) pay the fair market value for actual bona fide services rendered to the title 
insurance agent or title insurance corporation; and  
 

(2) provide a return on investment in the title insurance agent or title insurance 
corporation to the person provided that the return on investment is 
commensurate with that person’s ownership interest in the title insurance 
agent or title insurance corporation, is not related to the amount of title 
insurance business the person 10 refers to the title insurance agent or title 
insurance corporation, and the payment does not otherwise violate Insurance 
Law section 6409 or RESPA. 

 
 


